Utvändigt

Sida 1 av 212

Staket

Nu börjar staketet falla på plats 🙂 Vi gjorde ramen med 45×70 tryckt regel, och till stolpe använde vi 95×95 regel, också tryckt.Stolphattarna har jag själv fräst ut och när alla sektioner av staketet kommer på plats så monterar jag även dom.

 

2014-09-07 14.38.14 2014-09-07 14.38.49

 

 2014-07-24 20.17.04 2014-07-24 20.17.27 2014-07-24 20.18.04
Gräset är alltid grönare på andra sidan!

Då var helgen den helgen äntligen avklarad, helgen då vi skulle få en grönskande "ryamatta" utanför vårt hus. Tyvärr kunde jag inte vara delaktig själv eftersom jag precis legat sjuk och inte ville bli ännu sämre, så nästan hela vår familjestyrka ryckte in för att hjälpa oss! Slänger in lite foton så ni kan få se hur det gick och hur fint det blev! 🙂
Lite bilder…

Den som väntar på något gott…!

Jag lovade ju att lägga ut lite bilder och här kommer de, men jag visar endast lite sneak-peaks då vi inte är riiiiktigt riktigt klara än. Sen kommer jag försöka fotografera så man får en helhetskänsla på designen (ja, jag kallar det design då vi faktiskt ägnat en hel del tid åt att kombinera utseende med funktion och praktik).

 


Här ovan ser ni den förut bestämda svart/vita sjöstenen (kostar 2000:-/ton, och är numer väldigt vanlig i trädgårdar) till vänster och  till höger, den nu bestämda naturstenen (kostar 125:-/ton, och är mer neutral och kanske mer tidlös?!). Vad tycks?!
Förändringar i trädgårdsplaneringen!

Efter att ha fått en skiss ifrån en arkitekt som utgått ifrån vår ritning, så har vi nu valt att kombinera dessa två. Har gjort ändringarna i min egen ritning som ni kan se nedan.

Busken på baksidan kommer att få stå kvar så länge. Vid de fasade hörnen på trädäcket har vi tänkt oss ett prydnadsgräs på 1½-2 m, kan bli väldigt effektfullt med belysning underifrån. Funderar även på en låg rabatt intill gräset vid gången som leder till trädäcket.

Tallen som idag står på framsidan kommer försvinna, men så småningom kommer vi plantera ett nytt träd lite längre in. Vi fick tips på att sätta en låg syrenhäck framför uteplatsen vid entrén och det nappade jag direkt på eftersom jag älskar syrener. Sen vid gången mellan uppfarten och entrén så tänkte jag mig en lavendelrabatt, fick idén att sätta dem i cementrör så att man kan styra upp rotsystemet lite. Till höger om uppfarten tänkte jag att man kunde sätta några klotbuskar, och först var jag inne på att ha någon form av belysning men det avrådde arkitekten oss ifrån. Får se om man gör något ändå, men kanske inte med pollare som jag tänkt från början. Vi har så småningom tänkt sätta ett enkelt glest staket som avgränsning mot gatan. Sen vill jag göra en rabatt med klotbuskar och marktäckare innanför staketet, kanske också sätta några vårlökar som poppar upp lite varstans i marktäckaren. Min kunskap om vilka växter som trivs var är ju inte så stor, så jag kommer planera efter önskemål för att sedan rådfråga på plantskolan om det kommer funka. Tanken är att trädgården ska vara enkel men inte tråkig. Vi får se hur det blir, det är ju en lång process och man hinner säkert ändra sig tusen gånger till!

 
Projekt trädäck

Vi har sedan någon vecka tillbaka förberett marken för att bygga ett trädäck. Vi har valt en ”flytande” konstruktion som innebär att vi låter hela däcket vila på ett fast underlag, som i detta fallet består av plattor. Vi gjorde som så att vi grävde bort matjord en bit ner, sedan fyllde vi upp med 0/40 bärlager (består av sten, alltifrån stenmjöl till stora stenar) detta hårdgjordes med en ”padda”. Sedan vägde vi upp plattor med hjälp av stenmjöl, så att plattorna hamnade i våg. Måttet från plattans ovansida och upp till panelen är uträknat utifrån var den färiga golvhöjden (trallen i detta fallet) skall hamna. Vi valde en golvhöd på ca 3 cm under husets ytterpanelen eftersom vi inte ville ha något trappsteg ner. Vi har då summerat bygghöjden så här: regeln (145 mm) + trallens tjocklek (28 mm) + avståndet upp till panelen (30 mm) = 203 mm.

   

Under kristi himmelfärdshelgen fick vi då äntligen börja på vårt trädäck. Vi tog halva onsdagen ledig från jobbet för att köra och hämta virke, sen började med att snickra regelverk/stommen på torsdagen. Dock upptäckte vi att vi missat en viktig detalj, Martin kom på att vi ju behövde stödja upp för ändarna på den tvärgående trallen som skulle sluta precis innanför ramverket. Så på fredagen blev det till att kapa till fler kortlingar, vilket var det smidigaste och snabbaste(?) alternativet för att lösa problemet. Vi valde att bygga hela regelverket med rätvinkliga hörn först, för att sedan kapa hörnen i framkant till 45 gradiga vinklar på plats. Det medförde lite meck eftersom vi inte kom till med någon geringssåg, men Martin sprang över till grannen och fick låna en fogsvanssåg och sågade det på frihand. Fredagens arbete slutade ganska tidigt då vi var bortbjudna till goda vänner på en bit mat, men lite nöje får man unna sig!

 

         

Under lördagen började vi då äntligen med trallvirket, och för att börja i rätt ände så började vi med ramen för att sen ÄNTLIGEN börja lägga själva golvet. Jobbet fortsatte under hela söndagen och vi visste att trallvirket inte skulle räcka till hela ytan (vi tog det sista som fanns kvar på brädgården) men arbetet stoppade då istället på grund av att skruven tog slut. 5×250 st torx-skruvar har gått åt hittills, och fler lär det behövas!
 

Vi valde efter lite övervägande att lägga trallen dikt an (utan något mellanrum) eftersom vi tyckte att virket kändes fuktigt. Vi har nämligen hört från andra som lagt trall på samma vis som efter några år fått en springa på ca 4 mm. Skulle man då lägga med mellanrum från början så skulle man kanske fått ett mellanrum på 1 cm, och det tyckte inte vi var så lockande. Om detta var rätt eller fel beslut får tiden utvisa, men vi är nöjda med resultatet så här långt. Stort tack till våra föräldrar som ställde upp och assisterade oss så gott ni kunde!
Sida 1 av 212

Bloggen

Bloggar vi följer